Suomalaisten suuntana Kööpenhamina (Outi)

Kaikkien laivallelähtijöiden ensimmäinen pysähdyspaikka oli Kööpenhamina. Ohjeissa oli saapua kaupunkiin ke 3.9., seuraavana päivänä alkaisi tiivis koulutus ja kokoustelu. Tällainen pre cruise- kokoontuminen on uusi käytäntö, aiemmin väki on vain suoraan saapunut satamaan ja laivaan. Lähtöä ennen tietysti piti ratkaista ongelmista suurin, pakkaaminen. Mitä ihmettä sitä tarvitsee kahden kuukauden aikana, ja miten se kaikki ihme mahtuu pienehköön laukkuun? Onneksi superorganisaattorimme Carol Cotterill British Geological Surveystä oli laittanut kaikille erinomaisen muistilistan. Päädyin täydentämään välttämättömiä varusteita muun muassa salmiakilla ja suklaalla sekä Kill Bill-elokuvilla.

Jo hotellin aamupalalla saattoi yrittää arvailla, ketkä ovat mukaanlähtijöitä ja ketkä liikematkaajia ja lomailijoita. Ja myönnän, oli hauskaa saada vihdoin kasvot tukulle sähköpostiosoitteita. Mukaan lähtijät ovat hyvä sekoitus kokeneita konkareita ja ensikertalaisia, tunnelma oli heti leppoisa ja kaikki vaikuttivat innostuneilta ja motivoituneilta.

Torstain aikana tuli paljon tietoa yleisistä järjestelyistä. Työtä laivalla tehdään kahdessa vuorossa, keskipäivästä keskiyöhön ja taasen keskiyöstä keskipäivään. Itselleni osui yövuoro, uskoisin että ongelmia unirytmin kääntämisessä ei tule vaan kun nukkumaan pääsee niin uni löytyy hyvin äkkiä. Koska kyseessä ei ole varsinainen tutkimusalus, jossa olisi oikeat laboratoriotilat, töitä tehdään erityisvarustelluissa konteissa kannella. Tämä vaikuttavan oloinen systeemi oli kuulemma saanut jo lempinimen ”science garden”.  Kävimme myös läpi yksityiskohtaisesti, mitä kairasydämille tapahtuu kun ne nostetaan kannelle ja hioimme vielä näytteenottostrategiaa. Esimerkiksi osa mikrobiologisista näytteistä täytyy ottaa hyvin nopeasti jottei mikrobiyhteisö muutu tyystin toisenlaiseksi. Hauskimpia hetkiä oli mikrobiologien jättiläispalapeli: eri kairauspisteiden näytesuunnitelmien visualisointi eriväristen paperien avulla.

Tutkimusmatkan näytteenottorutiinien kuivaharjoittelua kuivalla maalla. Kuva: IODP/Aarno Kotilainen.

Tutkimusmatkan näytteenottorutiinien kuivaharjoittelua kuivalla maalla.
Kuva: IODP/Aarno Kotilainen.

Päivän aikana valkeni, miten valtava määrä suunnittelua ja työtä on tehty jotta tämä tutkimusmatka toteutuisi. Tuntuu todella hienolta olla mukana moisessa operaatiossa!

Kategoria(t): Matkalla. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Suomalaisten suuntana Kööpenhamina (Outi)

  1. Ilkka eskola sanoo:

    Hienoa että on mahdollisuus tehdä näin mielenkiintoista työtä .lisää kuvia ja tietoa kairauslaitteista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s