Näytepötkö on kuin potilas (Ale)

Maissa tapahtuva matkaan valmistautuminen ja koulutus jatkuivat vielä koko perjantaipäivän 6.9.2013.  IODP – tutkimusmatka tulee tuottamaan ison määrän erilaisia raportteja ja tieteellisiä julkaisuja. Näiden tuottamis- ja julkaisemisaikataulu on varsin tiukka, ja aikataulutusta ja eri vaiheita käytiinkin läpi aamupäivästä. Kaikki matkalle osallistuvat tutkijat ovat sitoutuneet noudattamaan tätä tiukkaa aikataulua. Työt eivät lopu siihen kun joskus aikanaan päästään maihin – varsinaiset tutkimus- ja kirjoitustyöt alkavat silloin.

Matkan työrutiineja käytiin läpi vielä hyvin tarkasti – eli sitä mitä tapahtuu kun merenpohjalta näytepaikalta alkavat ensimmäiset näytepötköt nousta laivan kannelle ”core on deck” huutojen saattelemana.  Näytepötkö on kuin potilas, joka käy läpi erilaiset tarkastus-, skannaus- ja näytteenottorutiinit ennen kuin se laitetaan lepoon kylmähuoneeseen, odottamaan maissa laboratoriossa tapahtuvaa lopullista aukaisua ja tutkimusta. No ehkä potilas ei kuitenkaan aina päädy kylmähuoneeseen – toivottavasti.

Myös turva-asioita käytiin läpi huolellisesti. Työskentelyn turvallisuuteen tutkimuslaivalla on kiinnitetty paljon huomiota, niin kuin laivoilla yleensäkin. Tutkimuskairaukset tehdään varsin järeällä kalustolla, joka vaatii omat turvallisuusjärjestelynsä, laivan laboratorioissa käytettävät erilaiset aineet voivat olla vaarallisia, ja pelkästään kova merenkäynti aiheuttaa omat riskinsä. Matkaan lähtijöiden oli tuotava mukanaan omat turvasaappaansa/-kenkänsä ja niiden tarkastuksesta muodostuikin hilpeä tapahtuma.

Päivän päätteeksi matkan co-chiefit eli tieteelliset johtajat, Thomas Andren ja Bo Barker Jørgensen pitivät esitelmänsä matkan geologisten ja mikrobiologisten tutkimusten tavoitteista. Thomas valaisi myös sitä, kuinka pitkä prosessi tämän tutkimusmatkan suunnittelu ja valmistelu on ollut. Varsinainen suunnittelu aloitettiin jo yli 10 vuotta sitten.  Ja nyt odotetaan kuumeisesti laivalle pääsyä – taisteluhenki on korkealla…

Outi (vas) testaamassa Nadinen (oik) turvakenkien kestävyyttä. Kuva: IODP/Aarno Kotilainen.

Outi (vas) testaamassa Nadinen (oik) turvakenkien kestävyyttä.
Kuva: IODP/Aarno Kotilainen.

Kategoria(t): Matkalla. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s