Hyvää yötä ja huomenta (Outi)

Ensimmäiset yö- ja työvuorot ovat ohitse. On otettu tiukasti tuntumaa ohjelmaan ja aineiston siirtämiseen, nähty ensimmäiset koorit ja datat. Välillä jaloittelua, syömistä ja kairaustiimin toiminnan tutkailua.

Mielestäni liikuteltava tiedetoimistomme on upea. Pitkä rivi tietokoneita, mikroskooppeja pöydillä. Mieltäni lämmittää myös selän takana oleva seulasetti. Kunnon konttorin tavoin nurkassa pörisee espressokone ja seinällä on valkotaulu. Välillä tulostimella käy väkeä muista ”huoneista”. Konttien sijoittelu ja näytteiden käsittelyprosessi on tehty mahdollisimman virtaviivaiseksi. Kallisarvoista sedimenttipötkylää ei kannata juoksuttaa kannella ristiin ja rastiin. Konttorissamme työskentelevät muun muassa sedimentologit ja stratigrafiset korreloijat. Jokaisesta kairasydämen päästä saadaan pieni palanen sedimenttiä, ”core catcher” -näyte. Se tuodaan sedimentologeille, jotka tekevät näytteestä yksityiskohtaisen kuvauksen (esimerkiksi rakeiden koko, mahdolliset rakenteet ja väri). Kerrostuneen aineksen näkeminen auttaa hahmottamaan, millaisessa materiaalissa kairauksessa ollaan menossa ja tapahtuuko aineksessa jotakin kiinnostavia muutoksia. Stratigrafiset korreloijat käsittelevät erilaista mittausdataa. Tavoitteena on yhdistää mittausten avulla yhdestä kohteesta (kohde eli site: tieteellisin perustein valittu kairauspaikka) kairatut kaksi tai kolme pitkää reikää (reikä eli hole: lähtee liikkeelle merenpohjasta, mahdollisimman syvälle ulottuva perättäisten sedimenttipötköjen sarja) ehjäksi kokonaisuudeksi. Myös tässä sedimenttinäyte on avuksi: mittaustulokset eivät välttämättä numerotasolla poikkea suuresti toisistaan ja sedimentologin kanssa juttelu auttaa työssä eteenpäin.

Image

Core catcher-näyte, Munsell-taulukko standardoituun värimääritykseen ja sedimentologin vankka käsi. Kuva: IODP: Outi Hyttinen

Kategoria(t): Matkalla. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s