Kairausta paremman huomisen puolesta (Ale)

Valtamerten syväkairausohjelman (IODP – Integrated Ocean Drilling Program) alus on nyt ensimmäistä kertaa Itämerellä. Ohjelman varsinaiset tutkimusalukset, Joides Resolution ja Chikyū, ovat sen verran isoja laivoja, että näihin matalien merien erikoistehtäviin ne eivät sovellu. Näille matalien merien tutkimusmatkoille vuokrataan kulloiseenkin tehtävään parhaiten sopiva alus (siitä nimitys – mission specific platform; MSP), kuten nyt tämä Greatsip Manisha.

Tutkimusmatkan aikana aluksemme on paikoin hyvinkin lähellä rantaa, kuten täällä ensimmäisellä kairauspaikalla Vähä-Beltissä, Tanskan salmissa. Täällä matkaa rantaan on vain reilu kilometri ja olemme tällä kairauspaikalla yli kaksi viikkoa, joten se voi herättää kummastusta lähikulmilla. Laivalta kantautuva meteli ja työn äänet kuuluvat kauaksi.

Jotta alustamme ei luultaisi öljynporauslaivaksi ja emme huolestutettaisi liikaa lähiseudun asukkaita, on tutkimusmatkasta pyritty tiedottamaan mahdollisimman paljon. Aluksen molempiin kylkiin on myös laitettu isot banderollit kertomaan keitä me olemme ja mitä me teemme. Emmehän me ole täällä merenpohjan luonnonrikkauksia etsimässä, emme öljyä, emmekä kaasua, vaan olemme täällä tieteen nimissä.

 

IODP tutkimusmatkan banderolli kairausalus Greatship Manishan kyljessä. Kuva: AarnoKotilainen©ECORD/IODP.

IODP tutkimusmatkan banderolli kairausalus Greatship Manishan kyljessä. Kuva: AarnoKotilainen©ECORD/IODP.

Jos aluksemme kylkeen putputtaisi paikallinen kalastaja pienellä paatillaan ja kysyisi: ”Mitä te siellä teette?” Vastaisin, että: ”Me kerätään tietoa merenpohjan kerrostumista, sedimenteistä, noista menneisyyden ympäristömuutosten ainutlaatuisista arkistoista, jotta ymmärtäisimme kotiplaneettaamme ja sen toimintaa paremmin”. Ja sitten lisäisin vielä tuolle paljon nähneelle kalastajalle (koska tiedän, että hän rakastaa Itämerta): ”Niin ja olemme täällä myös Itämeren paremman huomisen puolesta. Jos me tiedämme millainen Itämeri on muinoin ollut ja miksi, voimme me paremmin ennustaa ja arvioida tulevaa muutosta. Ja me voimme vielä jopa vaikuttaa ja varautua tulevaan muutokseen ajoissa”. Ja ehkä lopettaisin vielä sepustukseni lausahdukseen: ”Toivottavasti tämä meidän ainut meremme säilyy terveenä vielä lapsenlapsenlapsillemmekin”. Ja sanon kaiken tämän sujuvalla tanskan kielellä oikeaoppisesti lausuttuna. Mitä? Taidan nähdä unta, enhän minä tanskaa osaa. On aika vetää työhaalarit päälle ja kypärä päähän, ja lähteä työvuoroon…

 

Kategoria(t): Matkalla. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Kairausta paremman huomisen puolesta (Ale)

 1. Veli-Pekka sanoo:

  Kiitos Ale ja Outi hienosta blogista. Tosi hauska seurata työtänne ja sen edistystä. Onnea ja menetystä, huippulöytäjä toivottaen ! Veli-Pekka

 2. Harri K sanoo:

  Mukavia juttuja ja hyvä kommunikaatiomalli. Onko teillä muuten yhtäkään vapaapäivää siellä?

  • aarnoiodp sanoo:

   Tervehdys. Viel on yhteydet pelanneet, niin ollaan saatu laitettua juttuja blogiin. Lomapivi ei ole tiedossa, mutta huilataan sitten kunnolla kun pstn maihin. Sen verran kallis tm kairausaluksen vuokra, ett ei oikein kannata lepopivi viett.

   ________________________________________

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s