Den glider in

Huollolla on ratkaisevan tärkeä merkityksensä, myös täällä merellä kenttätöissä. Merenpohjan mutaiset sedimentit tahraavat kovimmankin kairaushenkilön työasun säälimättömästi. Illalla pyykkikone huutaa armoa jo yhdeksännen pesukoneellisen myllyttäessä mustan liejun ja saven tuhrimia työhaalareita. Pesuainetta ja vettä kuluu, samoin pesulanpojilla tupakkia. Pesulan oven liepeiltä nouseekin ilmoille sankka tupakan savu. Työnsankarit tarvitsevat myös päivittäiset muona-annoksensakin – ja viikkojen kuluessa tämän laivan joukkio on saanut ainakin tuoreruokavarastot hupenemaan. Tuoreita aineksia, hedelmiä ja vihanneksia sekä (tummaa) leipää tarvittaisiin pikkuhiljaa lisää.

Helpotusta tuohon tilanteeseen saatiinkin jo viikonloppuna, matkan puolivälin satamakäynnin (port call) yhteydessä. Vierailimme lauantaina Ruotsin Nynäshamnissa, jossa saimme laivallemme täydennystä; tuoretta ruokaa banaaneista ja suippopaprikoista aina ruisleipään sekä lisää kairaustarvikkeita. Laivalta saatiin jätettyä maihin iso lasti jätteitä sekä arvokkaita näytteitä. Kuriiripalvelu nouti mikrobiologien syväjäädytetyt (-80 °C) pakastenäytteet suoraan laboratorioihin toimitettavaksi. Myös meille tutkijoille koitti kauan odotettu vapaus, pääsimme maihin muutamaksi tunniksi. Sää oli aurinkoinen ja pieni Nynäshamnin kaupunki näytti syksyisen viehättävälle. Jotkut tekivät pitkän kävelylenkin kauniissa syyssäässä maisemia ihaillen, toiset istuivat terassilla nauttien ensimmäisistä oluista kuukauteen. Ruotsalainen olut maistui yllättävän hyvälle. Vapautta ei kestänyt kauan, auringon laskettua suuntasimme jo takaisin merelle jatkamaan kairauksia Itämeren syvimmällä altaalla, Landsortin syvänteellä.

Maista oli tehty monenlaisia ostoksia. Sataman lähikauppa tyhjeni mm. lakuista ja suklaasta sekä muista pikkuherkuista. Olipa joku ostanut lätkäpelinkin kirpputorilta. Siitä tulikin heti uusi suosittu urheiluharrastus laivallemme. Suomi kohtasi tietysti rakkaan naapurinsa Ruotsin lätkän tiimellyksessä, ja niin vain siinä kävi, että tasaväkisen matsin viime hetkillä kiekko lipui Ruotsin maaliin. Luvassa on varmaan vielä useita tiukkoja lätkämatseja, ja pitkiä sedimenttipötköjä, sillä matka on vasta puolivälissä.

Roughneck Liam mudan peitossa. Kuva David Smith©ECORD/IODP

Roughneck Liam mudan peitossa. Kuva David Smith©ECORD/IODP.

Suomi (Ale) ottaa mittaa Ruotsista (Thomas) pöytälätkässä kairausalus Greatship Manishalla. Kuva David Smith©ECORD/IODP.

Suomi (Ale) ottaa mittaa Ruotsista (Thomas) pöytälätkässä kairausalus Greatship Manishalla. Kuva David Smith©ECORD/IODP.

Kategoria(t): Matkalla. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s