Tietoa hankkeesta

IODP Expedition 347: Itämeren syväkairaushanke (IODP Itämeri)

Itämeren geologisella tutkimuksella on jo yli satavuotiset perinteet. Siitä huolimatta Itämeren geologisen historian tuntemuksessa on vielä suuria aukkoja. Yksi merkittävimpiä syitä tähän tiedon puutteeseen on se, että Itämerellä ei ole tehty yhtään tieteellistä syväkairausta.

Itämeren syväkairaushankkeen tarkoituksena on osallistua syys-marraskuussa 2013 Itämerelle suuntautuvalle kansainväliselle Integrated Ocean Drilling Program Expedition 347:lle “The Baltic Sea Basin paleoenvironment”. Hankkeessa syväkairataan 11:lta tutkimuspaikalta 50–300 metriä pitkiä sedimenttisarjoja Itämeren altaan pohjakerrostumista. Hanke tuottaa sedimenttitutkimuksen avulla, ns. monimuuttujamenetelmin, tietoa Itämeren kehityshistoriasta ja ilmastonmuutoksesta viimeisen jäätiköitymissyklin, eli viimeisten noin 130000 vuoden ajalta. Syvempi ymmärrys Itämeren pitkäaikaismuutoksiin vaikuttavista tekijöistä ja mahdollisista tulevista muutoksista on tärkeää. Tätä tietämystä tarvitaan merialueiden kestävän käytön suunnittelun tueksi ja varauduttaessa ilmaston muutoksen vaikutuksiin

Tämä Itämeren syväkairaushanke tehdään kansainvälisen IODP-ohjelman vetämänä   monikansallisena yhteistyönä. Tutkimusmatkalle osallistuu tutkijoita useasta Euroopan maasta, Yhdysvalloista, Japanista ja Kiinasta.

Syväkairausalueet on  merkitty karttaan punaisella

Syväkairausalueet on merkitty karttaan punaisella

Reitti kulkee Kööpenhaminasta Kattegatiin, Vähä-Beltiin, Bornholmin altaalle, Landsortin syvänteelle ja Pohjanlahdelle Ångermanjoelle.

Reitti kulkee Kööpenhaminasta Kattegatiin, Vähä-Beltiin, Bornholmin altaalle, Landsortin syvänteelle ja Pohjanlahdelle Ångermanjoelle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s